W czym pomaga olej arganowy? Dlaczego warto go stosować Jakiego rodzaju ma zalety?

olejek arganowy to jeden z bardziej drogich i cenionych olejów na świecie. Tworzy się go z owoców żelaznej arganii, a do wyprodukowania 1 litra olejku tłoczonego na zimno musimy zużyć aż trzydzieści-trzydzieści pięć kilogramów




mieszkanie
Napisane przez: You Tube - Tomasz Szafarek
Na podstawie danych z: http://www.flickr.com



Można wyróżnić dwa typy takiego oleju - spożywczy i kosmetyczny. Jeden z nich tworzy się z prażonych nasion arganowego drzewa, bardzo często ma ciemnozłoty kolor, a także bardzo ciekawy orzechowy smak. Ten drugi używany w kosmetyce, tworzy się z nasion nieprażonych, jest dużo jaśniejszy. Olej arganowy znany jest w Maroku od bardzo dawna, od ponad tysiąca lat - całkiem pomocna strona, warto zajrzeć.


Jest faktycznie bogaty w konieczne kwasy tłuszczowe, ale również witaminę E, tak więc jego działanie na cerę będzie obejmować walkę z suchością, ale i szorstkością, ale także niweluje blizny czy zmarszczki. Gdy jest przyjmowany doustnie to mocno zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, ulepsza krążenie i oraz polepsza system odpornościowy. Olej arganowy jest tłoczony na zimno, a to po to żeby zachować najważniejsze właściwości orzechów - zobacz więcej.


Określeni producenci przyrządzają to trochę inaczej, więc tłoczą z uprażonych orzeszków. Może to poprawiać walory aromatyczne (szczegóły pod linkiem www.organique.pl/), ale z drugiej strony niszczy część aktywnych, korzystnych dla zdrowia substancji. Każdy powinien stosować ten olejek, ma idealne właściwości.


1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.